top of page

Kinesitherapie

Kinesitherapie is een therapie die de klachten behandelt van het bewegingsstelsel met als doel het verbeteren van de mobiliteit en de spierkracht. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van manuele technieken en oefeningen om dit te bereiken.

Specialisaties:

Manuele Therapie:

Deze therapie gaat dieper in op het bewegingsapparaat van het lichaam. Manueel therapeuten gebruiken specifieke onderzoeksmethodes om het volledig lichaam in beeld te krijgen. Er wordt gekeken naar de posturologie van het lichaam en naar de mobiliteit van de gewrichten om dit te bereiken. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van zachte technieken, mobilisaties en manipulaties, dit in combinatie met oefentherapie.

Algemene kinesitherapie & Orthopedische revalidatie:

Met algemene kinesitherapie richten we ons voornamelijk op klachten die kunnen ontstaan op elk soort gewricht en spier. Hoofdpijnklachten worden hier ook bij gerekend. Hierbij worden er behandelingstechnieken gebruikt om de genezing zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Voor postoperatieve revalidatie kunt u ook bij ons terecht. 

Kaakbehandeling:
 

Kaakgewrichtproblemen zijn veel voorkomend en kunnen verschillende klachten geven zoals hoofdpijn, nekpijn, oorpijn, tinnitus, enz. Dankzij de verschillende inzichten door de postgraduaat opleiding voor kaakgewrichtproblemen binnen de kinesitherapie en de osteopathie opleiding kunnen we het kaakgewricht zo optimaal mogelijk behandelen.

BPPV & duizeligheid:

BPPV of vertigo (duizeligheid) kan ontstaan wanneer de kristallen in het gehoororgaan verstoord zijn waardoor evenwichtsproblemen optreden en het gevoel dat de ruimte rondom  ons beweegt. Tijdens de therapie worden er bepaalde bewegingen uitgevoerd met het hoofd en lichaam zodat de kristallen weer op hun plaats komen te staan. 
Duizeligheid kan ook ontstaan door opgebouwde nekspanning. Hierbij wordt er meer gewerkt op de nek om de spieren weer te ontspannen en de mobiliteit van de nekwervels weer optimaal te herstellen.

Blood flow restriction training:
 

BFRT is een therapie/training die de laatste jaren in populariteit is toegenomen. Deze training  komt uit Japan en wordt gebruikt om sportprestaties te verbeteren door de bloedtoevoer te verminderen (dus minder zuurstoftoevoer). Dit heeft als effect dat de spieren sneller in volume gaan toenemen met een snellere krachtopbouw als gevolg. Tegenwoordig wordt dit ook gebruikt binnen de revalidatie van bepaalde letsels zoals bij sportblessures, 6 weken na orthopedische operaties en bij chronische peesklachten.

Sport taping & Easy Taping:
 

EasyTaping is een geavanceerde tapemethode die werkt op de myofasciale structuren in het lichaam. Een functioneel testsysteem zorgt voor een optimale applicatie van de tape.

 

Het verschil met Kinesiotaping is dat Kinesiotaping werkt met standaardtechnieken voor het toniseren en detoniseren van spieren door de spierbuik te tapen.

 

EasyTaping gaat uit van een myofasciale sturing met een mechanische verbetering van de bewegingssturing als gevolg. EasyTaping zorgt ervoor dat het lichaam beter kan compenseren. Zo ontstaat er een betere doorbloeding en vochtafvoer (drainage) in het weefsel. Vandaar dat EasyTaping zowel bij spierblessures en overbelasting als bij lymfedrainage wordt gebruikt.

Dry Needling:

Dry needling is een minimaal invasieve myofasciale behandeltechniek waarbij er een fijne acupunctuurnaald in het spierweefsel wordt ingebracht ter hoogte van het myofasciale triggerpoint. De fascia is een dun bindweefselmembraan die vele structuren in ons lichaam omvat zoals spieren, pezen, botten en organen. De fascia speelt een belangrijke rol in het overbrengen van krachten van de spieren naar de botten. In de spieren kunnen er lokaal triggerpoints ontstaan ten gevolge van een overbelasting of een direct trauma.

Triggerpoints kunnen lokaal pijn geven met uitstralingspijn die uitgelokt kan worden door compressie op deze punten. Dry needling zorgt ervoor dat deze triggerpoints snel behandeld kunnen worden met vermindering van pijn en verbeterde mobiliteit als gevolg.

bottom of page